(bron: geencommentaar.nl 01.09.2007)
Zijn optredens bij “de wereld draait door” waren me al eerder opgevallen door zijn kritische en ruimdenkende blik en ik kon me vaak vinden in de mening van Hansje Teeuwen ‘de koning van de laaaaaach’. Donderdagavond was hij te gast in de uitzending “Bimbo’s & Boerka’s” van de NPS. In aansluiting met het thema wilden de meiden van Halal Hans Teeuwen eens aan de tand voelen. Ze gaan het gesprek aan met iemand die zoals ze zelf aankondigen “fel voor de vrijheid van meningsuiting is.”
Dit omdat hij onlangs een liedje over ze heeft geschreven (in werkelijkheid is het 1 regel in een heel lied, maar alla). Teeuwen geeft aan dat hij het leuk vond om de meiden van Halal die volgens hem vrij “kuis” overkomen, in een seksuele context te plaatsen (audio). De toon van het gesprek is daarna gezet als de dames meteen in het offensief gaan ‘want zij doen de intro’. Wat zich ontspint is een interessant gesprek dat zich ontwikkelt van een gesprek over beledigen naar de kern van vrijheid van meningsuiting.
Het begint met ‘een gezellige intro’, maar rond 2 minuut 45 wordt het interessant, dan stellen de dames Hans Teeuwen de vraag waarom hij toch zoveel godsdiensten beledigt en dán begint het college van Hans:
“Alles wat enige status heeft, heeft namelijk ook een vorm van macht. En macht corrumpeert altijd. Het moet (daarom) geridiculiseerd kunnen worden, als dat niet meer kan, dan krijg je enge toestanden.. een dictatuur of zoiets en daarom moet dat gebeuren vind ik.”
Als de dames vinden dat beledigen “heel anders is dan vrijheid van meningsuiting”, reageert Hans:
“Nou, een mening kan beledigend zijn. Het kan (dus) zijn dat als ik mijn mening geef, het voor iemand anders beledigend is. Bovendien is een belediging voor sommige mensen gewoon een waarheid die ze liever niet willen horen. En dat zou dan kunnen betekenen dat we ‘daar niet over zouden mogen praten’, want dat is beledigend. Dat is heel erg multi-interpretabel!”
Meiden van Halal: waar ligt dan de grens?
Hans Teeuwen: “De grens ligt bij geweld. Dat mensen zich beledigd voelen ‘daar kiezen ze toch zelf voor’. Jullie doen namelijk net alsof ‘gevoeligheid en gekwetstheid’ en je beledigd voelen een voorrecht is alleen voor gelovigen. Denken jullie dat als ik de tv aanzet, dat ik niet dingen zie die me ergeren, dat ik me niet beledigd zou kunnen voelen. Het valt mij op dat gelovigen vaak een neiging hebben om een monopolie op ‘de waarheid’ te hebben.”
De dames van Halal proberen nog eenmaal hun gelijk te halen door nogmaals te benadrukken dat hij toch echt wel bezig is met beledigen in zijn shows. Hans countert briljant terug door aan te geven dat hij eerder in de show had gehoord dat ‘homoseksualiteit een zonde is’ en hij iemand had zien weglopen omdat er een minirok werd getoond.
Ik heb genoten van het college van Hans, waarin hij (terecht) aangeeft dat iedereen het recht heeft op zijn of haar mening. Humor is een manier om dit (recht) te uiten en humor is bij uitstek geschikt om bezig te zijn met moeilijke en controversiële onderwerpen. Daarom, in herhaling, het gelijk van Hans Teeuwen:
Edit (4/9/07): Een lezer (thanx blackie) wees me op een filmpje van Hans Teeuwen in ‘de wereld draait door’. Omdat ik deze niet wilde onthouden en het nogmaals de kritische blik van Teeuwen illustreert ook zijn optreden in DWDD in herhaling:
Laatste reacties